Opas lattialämmityksen lämmön tuotantoon

Lattialämmitysjärjestelmän lämmöntuotannon ymmärtäminen on välttämätöntä sen varmistamiseksi, että tila lämmitetään juuri haluttuun lämpötilaan. Viimeinen asia, jonka haluamme on palella sen jälkeen, kun järjestelmä on asennettu. Jotta voisimme täsmällisesti kertoa, kuinka paljon lämpöä tarvitaan, on tiedettävä lämpöhäviö ja sitten valittava lattialämmitysjärjestelmä, jonka lämpöteho vastaa lämpöhäviötä.

Lue lämpötehoa koskevat asiantuntijalausunnot- mitkä tekijät vaikuttavat lattialämmitysjärjestelmän lämmöntuotantoon. Kuten aina, jos sinulla on kysyttävää, ystävällinen asiakaspalvelutiimimme on käytettävissäsi.

LATTIAN KOKO

Lämmitetyn lattiapinnan koko on suoraan sidoksissa lämmöntuotantoon, sillä mitä suurempi on lämmitetty alue, sitä suurempi on järjestelmältä vaadittava lämmöntuotto. Lämmitetyn lattian pinta-ala kokonaistilaan nähden vaikuttaa myös tuotantoon, koska mitä suurempi huone on, sitä suurempi on lämpöhäviö. Jos lämmitetty alue on huomattavasti pienempi kuin koko lattia tai huoneen koko (<80%), lattialämmitysjärjestelmän voi olla vaikeaa tuottaa riittävästi lämpöä ensisijaiseen lämmitykseen, ellei koti ole hyvin eristetty.

LATTIALÄMPÖTILA JA LATTIATYYPPI

Lattian lämpötila vaikuttaa myös suoraan lämmöntuotantoon, koska mitä korkeampi lattian lämpötila on, sitä korkeampi on lattialta tuleva lämmöntuotto.  Kaikkia lattiapäällysteitä ei kuitenkaan voida kuumentaa korkeassa lämpötilassa, joten on tärkeää huomata, että vaikka lattian lämpötilan nostaminen lisää lämmöntuotantoa, se riippuu myös valitusta lattiapäällysteestä.

Tiheillä ja kiinteillä materiaaleilla, kuten laatta ja kivi, on hyvä lämmönjohtavuus, mikä tarkoittaa, että lämpö voi siirtyä helpommin lämmityselementistä lattiapintaan. Laatat ja kivi voidaan myös lämmittää +29 °C asteeseen, jotta saadaan suurempi teho. Pehmeiden lattiamateriaalien, kuten puun, laminaatin, linoleumin, johtokyky on suhteellisen heikko ja niitä voidaan myös lämmittää vain +27 °C asteeseen, mikä tarkoittaa tietyn maksimilämpötilan saavuttamista riippuen lämmitetyn alueen koosta. Jälleen, jos valittu lattiapäällyste sallii vain lattian lämpötilan 27 °C ja lämmöntuotantovaatimus on korkeampi kuin mitä voidaan saavuttaa 27 °C: n lattialla, tulee harkita lattiamateriaalin vaihtamista lattialämmityksen aikaansaamiseksi, jos se on järjestelmän ainoa lämmönlähde.

Mitä korkeampi lattian lämpötila on, sitä suurempi on lämpöteho, mutta joillakin lattiapäällysteillä on maksimilämpötilan rajoitus. On aina parasta tarkistaa se lattian valmistajalta.

TERMOSTAATIN VALINTA JA ILMAN LÄMPÖTILA

Useimmat nykyaikaiset termostaatit ohjaavat lattian lämpötilaa joko ilman tai lattian lämpötilan perusteella ja käyttävät ilma- tai lattia-anturia sen mittaamiseen. Koska termostaatti kytkee lämmityksen päälle tai pois päältä, sen tarkkuus ja anturin tarkkuus voivat vaikuttaa merkittävästi lämpötehoon. Lisäksi mitä korkeampi haluttu huonelämpötila, sitä enemmän lämpötehoa tarvitaan halutun lämpötilan saavuttamiseksi.

Tämä on tärkeää erityisesti kylpyhuoneissa, joissa haluttu huonelämpötila on suhteellisen korkea, eli 23°C (verrattuna tavallisen huoneen lämpötilaan 21°C). Huonot säädöt tai huonosti sijoitetut termostaattianturit voivat johtaa huoneen ali- tai ylikuumenemiseen ja vakavissa olosuhteissa jopa vahingoittaa lattiapäällystystä, joten investointi korkealaatuiseen termostaattiin on suositeltavaa. 4iE Smart WiFi -termostaatti tarjoaa tarkan lämpötilan säädön ja pienentää energiankulutusta löytämällä älykkäämpiä tapoja lämmittää kotia.

Tarkka huonelämpötilan säätö on välttämätöntä oikean lämmöntuotannon varmistamiseksi. Älykäs termostaatti ei tarjoa ainoastaan tarkkaa ohjausta, vaan voi myös säästää rahaa energialaskuissa.

LATTIAN ERISTYS LISÄÄ LÄMMÖN TUOTANTOA

Lattiapinnan lämpötehoa voidaan lisätä merkittävästi käyttämällä lämmitysjärjestelmän alla olevaa eristystä, kuten Warmup-eristyslevyjä. Nämä voivat olla välittömästi lämmitysyksiköiden, kaapeleiden tai tasoituksen tai alustan alapuolella, johon lämmitys on upotettu. Jos eristystä ei käytetä, syntyvä lämpö ei liiku vain ylöspäin vaan myös alaspäin ja pahimmassa tapauksessa jopa lämmittää maata rakenteen alapuolella tuhlaten energiaa, rahaa ja tarvittavaa lämpöä.

Warmup-eristyslevyt tulevat eri paksuusluokissa, ja tarjoavat eristykseen eri tasoja.

Jos vaihtoehtona ei ole lattiapäällyksen muuttaminen tai lämmitetyn lattiapinnan kokoa ei voi muuttaa, eristyksen lisääminen on hyvä tapa vähentää lämpöhäviötä ja saavuttaa alhaisempi lämmöntuotannon taso. Syvennysseinän tai katon ja lattian eristyksen lisääminen ovat hyviä tapoja pitää lämpö sisällä ja alentaa lämmitysjärjestelmässä tarvittavaa lämpötehoa.

LATTIALÄMMITYSJÄRJESTELMÄN TEHO

Järjestelmän maksimiteho määritellään yleensä W / m². Jos lattia on hyvin eristetty ja koti on kohtuullisen moderni, lattialämmitysjärjestelmän tehon on yleensä oltava 65-85 W / m², jotta saadaan tarvittava lämmön tuotanto. Valittaessa lattialämmityksen, 150-200 W / m² -järjestelmä on yleensä säädetty vähentämään lämmitysaikaa, koska järjestelmä ei ole jatkuvasti päällä. Kun järjestelmä on ”päällä” vain puolet siitä ajasta, kun huone on käytössä, tuotettu teho on puolet järjestelmän kokonaistehosta. Toisin sanoen 150 W / m²: n järjestelmä tarjoaa tavallisesti 65-85 W / m² tunnissa.

KYLPYHUONEET JA MUUT HUONEET, JOISSA ON KIINTEÄ KALUSTO

Joissakin huoneissa, kuten kylpyhuoneissa, suuret osat huoneesta ovat kiinteiden kalusteiden, kuten kylpyammeiden, wc: n tai pesualtaiden peitossa. Koska lattialämmitystä ei pitäisi asentaa kiinteiden kalusteiden alle, näissä olosuhteissa vain pieni osa lattiapinta-alasta voidaan lämmittää. Tällä voi olla huomattava vaikutus lämpötehoon.

Lämmitetyn lattiapinnan koko on suoraan yhteydessä lämmöntuotantoon, joten tavoitteena on lämmittää mahdollisimman iso osa lattiapinta-alasta.

TILANPUUTTEEN ONGELMAT

Jos lattialämmitys asennetaan pieneen huoneeseen, jossa on suhteellisen pieni alue, johon voidaan asentaa kaapelit, on parasta valita hyvin lämpöä johtavat lattiapäällysteet. Valitse laatta- ja kivilattia, joka voidaan lämmittää korkeaan lattialämpötilaan, jolloin saavutetaan parempi lämpöteho ja huonelämpötila kuin mitä saavutettaisiin pehmeillä lattiapäällysteillä. Tilan lämpöhäviöstä riippuen voi myös olla tarpeen käyttää toissijaista lämmitysmuotoa lämmöntuotannon lisäämiseksi. Kylpyhuoneissa lämmitetyt pyyhekuivaimet ja seinälämmittimet ovat ihanteellinen vaihtoehto, koska ne edistävät tarvittavaa lämmön tuotantoa.

Tämä lämmönvirtaus riippuu suuresti materiaalin rakenteesta ja sen sisällä olevista molekyyleistä. Esimerkiksi lämpö kulkee paljon nopeammin tiheän rakenteen, kuten laatan, läpi, kuin huokoisen rakenteen, kuten puun, läpi. Kummassakin tapauksessa lämpö leviää lopulta koko materiaaliin, kunnes se saavuttaa termisen tasapainon (tasapainotetun lämpötilan).

LOPULLINEN HARKINTA… LÄMMÖNESTO

Lopuksi, pidä mielessä, että kun kerran on käyty läpi kaikki pyrkimykset varmistaa, että lattialämmitysjärjestelmä tuottaa riittävästi lämpöä, on tärkeää, että lämmön virtausta lattialta ei estetä. Eristys- ja lämmöneristysmateriaalit, kuten matot, huonekalut (varsinkin papu-pussituolit!) heikentävät merkittävästi järjestelmän suorituskykyä.

Jos lämpöhäviön taso on tiedossa ja haluat keskustella lattialämmitysjärjestelmän lämmöntuotannosta, antaako se riittävästi lämpöä huoneeseen, ota meihin yhteyttä ja autamme arvioimaan lämpötehon tason.

Katso tuotevalikoimamme ja löydä sopiva lattialämmitysjärjestelmä kaikkiin asennuksiin.